Česky English

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > České Derby > Historie Českého Derby > 1995–2014

1995–2014

1995

České Derby poprvé ve své historii neproběhlo na závodišti ve Velké Chuchli. V roce 1995 z důvodu platební neschopnosti tehdejšího pražského pořadatele rozhodlo vedení českého turfu, po Velké jarní ceně, přesunout další část sezóny do Karlových Varů. Vrchol sezóny se odehrál na rozmáčené dráze a v nevýznamném čase 2:42,8, s dodnes rekordním náskokem patnácti délek dominoval napajedelský rodák Regulus, stejně jako Lykeion před čtyřmi lety hájící barvy stáje německé majitelky Nicoly Ahrend. František Vítek ziskem šestého vítězství v Derby vyrovnal trenérský rekord Jaroslava Maška, v hnědákově sedle dosáhl životního úspěchu žokej Libor Šindar. Vítěz Velké červnové ceny, která se pro změnu konala ve Slušovicích, Cerberus bral třetí honorář za anglickým rodákem Zain Dancerem. Regulus byl pozdní typ, jen průměrný dvouletek svého prvního vítězství docílil až měsíc a půl před Derby v dos-tihu nejnižší kategorie, pak však jeho výkonnost prudce vzrostla a dva týdny před nejdůležitější zkouškou už lehce ovládl přípravnou Cenu Becherovky. Syn Koně roku 1976 Lincolna a trojnásobné klasické vítězky z roku 1984 Redakty potom svou třídu potvrdil také v St Leger, jako teprve čtvrtý vítěz Derby byl oceněn titulem Kůň roku a nastoupil kariéru plemeníka.

1996

V roce 1996, kdy celková dotace Českého Derby poprvé dosáhla hranice jednoho miliónu korun, se objevil pátý držitel Klasické trojkoruny. Byl jím z Francie importovaný hnědák Glowing, kterého trénoval František Holčák a který hájil barvy stáje slušovického podnikatele Josefa Kořenka Kora-Law Soziri Velké Karlovice. Vyhrál právě ony tři zkoušky, které ke zisku trojkoruny vyhrát potřeboval. Pro České Derby byl do jeho sedla angažován William Lord, vítěz Čs. derby 1988 s Arvou, Glowing zvítězil v čase 2:33,4 o tři délky před korunním princem ročníku Mir Sadou a na podzim pak ve strhujícím finále, právě proti Mir Sadovi, ukořistil i St Leger. Také syn francouzského plemeníka Kendora Glowing, stejně jako jeho předchůdce v listině vítězů Derby, obdržel titul Kůň roku a odešel do chovu.

1997

České Derby 1997, jehož dotace znovu stoupla, tentokrát na 1,7 miliónu Kč, vyhrála vynikající klisna irského chovu pro stáj majitelky Radky Kroulové Rainbow Racing Nora Jeane, sestra vítěze Derby z roku 1994 Progressiona, která přinesla druhý triumf v tomto dostihu trenéru Tomáši Šatrovi i trojnásobnému šampiónovi žokejů Karolu Šarinovi. Nora Jeane do Derby nebyla vůbec poražena, dvouletá vyhrála Cenu zimního favorita i Českomoravskou cenu proti starším soupeřům, na jaře pak Deylův memoriál, Velkou jarní cenu (současně s německým Noble Bladem) i Velkou červnovou cenu. V Derby za 2:34,1 lehce o pět délek před dalším irským rodákem High Extremem splnila roli horké favoritky a odcestovala na Slovenské derby, v jediném mimopražském startu ji však porazil německý soupeř Lonango. Do St Leger k pokusu o završení Klasické trojkoruny nastoupila zdravotně indisponována a ani srdnatý výkon ji v dramatickém boji tří klisen neposunul přes třetí příčku. Jako čtyřletá podstoupila před svým chuchelským publikem ještě pět startů a našla pouze dva přemožitele. Kariéru zakončila sedmidélkovým vítězstvím ve Velké ceně českého turfu, když v předchozím startu vytvořila dosud platný rekord pražské dráhy na 2200 metrů – 2:15,3. Nora Jeane se uplatnila též v roli matky, i když svým potomkům nasadila deseti triumfy ze čtrnácti startů laťku velice vysoko. Nejúspěšnější byla dcera Mainly Monroe, vítězka Velké ceny českého turfu a druhá z Oaks 2004.

1998

Vítězem Českého derby 1998 se v novém rekordu 2:30,4 stal robustní hnědák Temirkanov. Trenér Arslangirej Šavujev jej připravoval na Slovensku pro stáj Erdan nalčického podnikatele Dauta Nalojeva, jenž hřebce díky svým konexím koupil přímo z chovu Mohammeda Al Maktouma. Žokej Dušan Andrés v koncovce vyrovnaného dostihu našel na poslední chvíli volnou skulinu u bariéry a zamířil ke svému životnímu rovinovému triumfu (o sedm let později vyhrál i Velkou pardubickou a spolu s dvěma vítězi Derby z dvacátých let minulého století, Čechem Karlem Holoubkem a Maďarem Janem Pintérem, jsou jedinými jezdci, kteří zvítězili jak v nejprestižnější klasické zkoušce, tak také v největším překážkovém dostihu). Progresivní Temirkanov byl po triumfu z bratislavského Starohájského kritéria mírným favoritem a výhrou o tři čtvrtiny délky před českým rodákem Verniem svou roli splnil, stejně jako o měsíc později v Bratislavě, kde se stal prvním držitelem česko-slovenského derby-double. Později jej však provázely zdravotní problémy, a tak svou vysokou třídu nemohl dostatečně zužitkovat. Po dalších dvou sezónách byl zařazen do chovu.

1999

V Českém Derby 1999 triumfoval velký oblíbenec pražského publika, subtilní hnědák Ray of Light, jenž zařídil v tomto dostihu třetí vítězství pro trenéra Františka Holčáka a jediné pro svého žokeje Kamila Píchala. Reprezentant stáje FCC Folprecht Brno, se kterou na konci minulého století kraloval majitel Rajmund Pavla, předtím vyhrál Velkou jarní i Velkou červnovou cenu a v Derby za 2:30,7 jistě o délku a půl před německým hostem Sotorem naplnil předpoklady sázejících, kteří jej na trať poslali jako favorita 2:1. Ray of Light pak svůj triumf zopakoval i v červencové Bratislavě a rok po Temirkanovovi se stal druhým držitelem česko-slovenského derby-double. Výbornou formu potvrdil při snadné výhře ve Velké ceně českého turfu, ale očekávaný zisk Klasické trojkoruny se nekonal, neboť v cíli St Leger jej o nos předstihl Bohemian Lad. Ray of Light pak, navzdory zranění, obsadil druhé místo ve Velké varšavské a s přehledem ovládl anketu Kůň roku 1999. V následujících sezónách patřil k absolutní špičce, vyhrál dalších sedm dostihů nejvyšší kategorie a umístil se i v zahraničí. Od roku 2002 působil jako plemeník.

2000

České Derby 2000, poprvé s celkovou dvoumiliónovou dotací, mělo domácího favorita ve vítězi tří Velkých jarních cen (ČR, SR a Rakousko) Sharp Focusovi, ale tentokrát přicestovalo z Německa silné duo. Na měkké dráze v čase 2:34,1 vyhrál jistě o dvě délky svěřenec Huberta Fanelsy Indurain se slovenským žokejem, působícím v Německu, Jozefem Bojkem, druhý o dvě délky finišoval další Němec Lucafabian a Sharp Focus obsadil až pět délek za ním třetí místo. Indurain se ukázal jako progresivní kůň, když pak na podzim dokázal zvítězit i v 2900m Kölner Steher-Preis kategorie Listed a celkově ze čtrnácti startů vyhrál šestkrát a v pěti dalších se umístil.

2001

V prvním roce nového tisíciletí se objevil historicky šestý úspěšný kandidát Klasické trojkoruny. V Českém Derby 2001 zvítězil za 2:30,6 o délku a půl před německým Pretty Fighterem hnědák Tribal Instinct s angažovaným irským žokejem Johnem Eganem. Trenér František Holčák vyhrál České Derby již počtvrté, majitel Rajmund Pavla, který mezitím svou stáj přejmenoval na Ray Racing, podruhé. Tribal Instinct vedle tří klasických titulů získal také silně obsazený meziročníkový mílařský test Velkou cenu Prahy a jasně se stal držitelem titulu Kůň roku 2001. Ještě čtyři roky pak pokračovala jeho hvězdná kariéra, trenér Holčák jej poslal celkem k šestačtyřiceti startům v dostizích nejvyšší kategorie a bravurní mílař a středotraťař Tribal Instinct jich přes polovinu, přesně čtyřiadvacet, vyhrál! Vítězil v domácích vrcholech, na Slovensku i v Maďarsku a jen velmi výjimečně končil mimo dotované příčky. V roce 2006 byl zařazen do chovu, bohužel o čtyři roky později podlehl selhání oběhového systému.

2002

České Derby 2002 vyhrál hnědák německého chovu Poderoso v barvách stáje Galaxie majitele Milana Holečka s výborným ostrovním rutinérem Philipem Robinsonem v sedle. Nepočítaje vítěze Derby 2000 Induraina, byl Poderoso od roku 1995 prvním úspěšným derbystou, který k vrcholnému testu nezamířil přes start ve Velké jarní ceně. Po třech jarních vystoupeních ve třetí kategorii obsadil druhé místo v Memoriálu dr. Frankenbergera (o půl délky tehdy vyhrál pozdější nešťastný hrdina Velké pardubické 2008 Amant Gris), ale ve Velké červnové ceně už vybojoval triumf. Jeho forma gradovala, v samotném Derby za 2:30,6 jistě splnil roli favorita a trenérka Pavla Váňová se stala první ženou, která nachystala vítěze nejdůležitějšího dostihu sezóny (byť jak vždy sama zdůrazňovala, za velkou částí přípravy stál její manžel Josef Váňa). O dvě a čtvrt délky druhý, stejně jako ve Velké jarní i Velké červnové ceně, finišoval College Classic, v jehož sedle dosáhla životního úspěchu mladá jezdkyně Helena Blažková. Třetí příčku obsadila nejlepší klisna toho roku, vítězka Jarní ceny klisen a Oaks, Larrimah. Poderoso pak v září potvrdil své kvality vítězstvím v St Leger (který musel být kvůli povodni přesunut do Mostu) a jako osmý vítěz Derby v historii obdržel i titul Kůň roku. V dalších sezónách získal ještě řadu dotovaných umístění a později přešel do překážkových dostihů.

2003

V roce 2003 dokázala v Českém Derby triumfovala výborná ryzka Ohne Sorge, již potřetí za poslední čtyři roky vyhrál kůň narozený v Německu. Svěřenkyně Filipa Neuberga reprezentovala stáj WIN majitele Karla Koubka a v sedle měla úřadujícího šampióna žokejů Jaroslava Donovala – všichni v Derby získali premiérový titul. Ohne Sorge porazila v rychlém dostihu po tuhém boji o půl délky špičkového vytrvalce Tankreda (později prvního držitele Klasické trojkoruny na Slovensku) a vytvořila časem 2:29,45 nový rekord Derby, když jako první v historii stlačila časomíru pod hranici dvou a půl minuty. Mírný favorit z Německa Contas finišoval o délku a půl třetí. Ohne Sorge jako dvouletá nebyla vůbec poražena, na jaře před Derby ztratila pouze Jarní cenu klisen. Po červnovém triumfu startovala také ve Slovenském derby, které na dráze vyhrála, avšak kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu jí bylo vítězství odebráno. Jejím posledním výsledkem bylo těsné druhé místo za pětiletou Oxalanou v Ceně Velké Moravy. Ohne Sorge pak byla zakoupena Ardakem Amirkulovem a coby chovná klisna poslána do majitelovy vlasti Kazachstánu.

2004

České Derby 2004 se stalo scénou nástupu excelentního ryzáka, který v následujících měsících psal historii. Darsalam pod žokejem Stanleym Chinem dominoval ve druhém nejrychlejším čase 2:30,28 jistě o tři a čtvrt délky před německými odchovanci King Markem a o další čtyři délky zpět třetím Stinem. Trenéru Arslangireji Šavujevovi, jenž se mezitím ze Slovenska přestěhoval do Mostu, přinesl druhé vítězství v Českém Derby a majiteli Stáje Turan, kazachstánskému filmaři Ardaku Amirkulovovi dopřál chuť triumfu v Derby poprvé. Darsalam po předchozích výhrách v Memoriálu dr. Frankenbergera a Freudenauer derby nastupoval v roli jasného favorita, ale jeho výjimečná kariéra se teprve rozbíhala. Jako jediný vítěz Derby získal titul Kůň roku nejen ve své klasické sezóně, ale i v roce následujícím. Jeho výkonnost vystoupala do úplně jiných dimenzí, po devítidélkovém ovládnutí zdejšího St Leger postupně vyhrál např. německý St Leger (Gr.2), Betty Barclay-Rennen (Gr.3) a především v srpnu 2005 Rheinland-Pokal (jako první v ČR trénovaný kůň triumfoval v dostihu nejvyšší světové třídy Gr.1). Se ctí obstál také na anglické půdě, a to přímo v nejtěžší konkurenci, když startoval v St Leger (Gr.1, šestý z devíti) a Gold Cupu (Gr.1, devátý ze sedmnácti) na nejprestižnějším mítinku Royal Ascot. Posléze se ale dostavily zdravotní problémy, které jeho jedinečnou kariéru ukončily, a v roce 2008 odešel do chovu.

2005

Po deseti letech se na nejvyšším stupínku Českého Derby objevil domácí rodák, přesněji rodačka. Roku 2005 se dostih změnil v taktickou bitvu, kterou nejúspěšněji zvládl český žokej působící v Německu Jiří Palík. Vedl hnědku Ready for Life, jež v čase 2:37,9 vybojovala nečekaný triumf o jednu délku před rovněž překvapivě dobře umístěným Arrinaem, až třetí skončil spolufavorit z Německa Do It. Svěřenkyně Josefa Váni reprezentovala chov i stáj filmového producenta Jaroslava Boučka a stala se (po Ray of Lightovi) druhým potomkem plemeníka Rainbows for Life v listině vítězů Českého Derby. Ready for Life patřila k předním klisnám ročníku už jako dvouletá, ale prvního triumfu dosáhla až tři týdny před Derby v Bratislavě. Tento výsledek však znamenal nástup výborné formy, kterou hrdinka přetavila ještě ve výhry v Oaks a také rekordně rychlém St Leger. Svou nejvyšší výkonnost pak už sice nepřekonala, nicméně dosáhla ještě několika hodnotných výsledků v rovinových dostizích, načež byla přesunuta na proutěné překážky. Na nich si připsala i vítězství v italském Meranu a dostihovou kariéru ukončila v říjnu 2007. V roce 2008 byla zařazena chovu a narodil se jí hřebeček po plemeníkovi Varadar. Po následném připuštění ale nezabřezla a majitel se rozhodl navázat její dostihovou kariéru, v menších cross-country dosáhla ještě dvou výher, v červenci 2011 však bohužel pád ukončil její život.

2006

Druhým svěřencem Filipa Neuberga v listině vítězů Českého Derby se v roce 2006 (dotace se poprvé vyšplhala na hranici tří miliónů Kč) stal reprezentant německého Gestüt Haus Hahn Laureat s teprve dvacetiletým žokejem Václavem Janáčkem. Ten se zde odpíchl k sérii pěti domácích šampiónských titulů, na níž do současnosti navázal ziskem dalších šesti šampionátů ve Španělsku. Favoritem byl vítěz Velké jarní ceny De Roberto, ale na vytrvalecké trati se nedostal přes deváté místo, zatímco na Laureata se po pátém místě z Velké červnové ceny víceméně pozapomnělo, i když předtím vyhrál Memoriál dr. Frankenbergera. V koncovce se však nezadržitelně přehnal vpřed a vyhrál ve druhém nejrychlejším čase historie 2:30,25 o tři čtvrtiny délky před dalším odchovancem německého hřebčína Haus Hahn Normenem, kterého stáj YOKO angažovala jen několik dní před Derby. Právě Normen pak vyhrál Slovenské derby, v němž Laureat nestartoval. Objevil se až v St Leger, kde jej na druhé místo odsunul slovenský Ryan. Laureat si potom připsal ještě druhé místo ve Velké ceně českého turfu a třetí v Ceně prezidenta republiky, čímž se jeho krátká, ale úspěšná dostihová kariéra završila.

2007

V roce 2007, kdy byl díky novým startovním boxům zvýšen počet startujících koní na šestnáct, se do listiny vítězů Českého Derby potřetí zapsal trenér Arslangirej Šavujev a podruhé Stáj Turan. V sedle s irským žokejem Paulem Edderym se výborně načasovanou formou v čase 2:31,1 jistě prosadil ryzák Medeo, o čtyři délky před valachem českého chovu Charleyem (právě od roku 2007 byly české klasické dostihy otevřeny i valachům, což vyvolalo bouřlivé reakce a řadu polemik, takže po deseti letech Jockey Club valachy z klasických zkoušek opět vyloučil), jenž o další délku na třetí místo odsunul nejlepšího z trojice německých účastníků Esparanta. Medeo měl jako dvouletý na kontě pouze dva nevýrazné starty, ale dostal čas a přes zimu posílil. Jaro začal výhrou ve čtvrté kategorii a postupně jeho výkonnost rostla, ve Velké červnové ceně už stačil na těsné druhé místo a v Derby exceloval. Byl to však ze zdravotních důvodů jeho poslední start a svým majitelem Ardakem Amirkulovem byl zařazen do chovu v Kazachstánu.

2008

České Derby 2008 skončilo velkým úspěchem trenéra Zdeno Koplíka a stáje YOKO majitele Josefa Salera, jejichž dva reprezentanti obsadili první dvě místa v cíli. Takzvaný doběh „raz-dva“ nečekaně zařídili Tullamore a Vitulus a i když prvně jmenovaný nastupoval do dostihu jako vítěz slovenské Velké jarní ceny, startoval s kurzem 14:1. Prokázal však nejen aktuální formu, ale i dostatek vytrvalosti a zvítězil ve velmi dobrém čase 2:30,6 lehce o tři a půl délky. Druhého triumfu v Derby docílil žokej Václav Janáček. Ke druhému místu se přiřítil jeho stájový kolega Vitulus a na třetím místě se v cíli objevil další z outsiderů Duplo, kteří měli v sedlech bratry vítězného trenéra, Radka a Reného Koplíkovy. Tullamore se mezi elitou udržel i nadále, v létě obsadil třetí místa ve Slovenském derby (to vyhrál domácí Teddy Ready, poté kdy v pražském ekvivalentu jako jeden z favoritů upadl krátce po startu) i v Polském derby, český St Leger pak dokončil na čtvrté příčce. Počátkem října 2009 se jako vůbec první kůň z českého tréninku zúčastnil věhlasné Ceny Vítězného oblouku v Paříži (Gr.1 Prix de l’Arc de Triomphe) a cílem nejbohatšího kontinentálního dostihu procválal na šestnáctém místě z devatenácti. Od roku 2012 působí v chovu.

2009

České Derby 2009 se neslo na oranžové vlně fanoušků z beskydské obce Palkovice, kteří přijeli fandit reprezentantovi stáje svého starosty Radima Bači. Favorizovaný Age of Jape s žokejem Jean-Pierrem Lopezem se prosadil v čase 2:31,4 s jistotou dvou a čtvrt délky před Arcibaldem a dalších pět před slovenským Ramblin Scoutem. Trenér František Holčák vyhrál České Derby již popáté a na jediný zásah se přiblížil rekordu trenérů Jaroslava Maška a Františka Vítka. Age of Jape byl naprostým suverénem celé sezóny, neprohrál ani jeden ze sedmi startů, stal se sedmým držitelem české Klasické trojkoruny, v Bratislavě opanoval také Derby a St Leger a byl jednoznačně – v České republice i na Slovensku – zvolen Koněm roku 2009. V úspěšné kariéře pokračoval také na překážkách, v roce 2011 vyhrál Gran Corsa Siepi D’Italia v Meranu, od roku 2015 působí v chovu.

2010

Jubilejní devadesátý ročník Českého Derby měl několik rekordních aspektů. V nejrychlejším čase historie 2:28,46 (rekordu nejen dostihu, ale i dráhy) vyhrál lehce o tři délky ryzák anglického chovu Talgado. Přinesl již třetí trenérský triumf pětinásobnému šampiónovi Filipu Neubergovi a reprezentoval stáj Lider Racing Stable manželů Rossákových, kteří angažovali svou šestnáctiletou dceru Marii Magdalenu. Ta se stala teprve druhou vítěznou ženou v sedle a zároveň vůbec nejmladším jezdeckým vítězem Českého Derby. Právě přítomnost mladičké jezdkyně v sedle způsobila, že ačkoliv Talgado šel na start jako jistý vítěz přípravné Velké červnové ceny, byl v šestnáctihlavém poli až čtvrtým favoritem. Druhý skončil polský rodák Ulan, i on nastoupil podceněn, po třetím místě ve Velké červnové ceně byl jedním z outsiderů. Třetí příčku pak vybojoval při svém prvním pražském představení z Irska importovaný Miracle Match v sedle s Filipem Minaříkem, který následně v srpnu, jako první český žokej historie, překonal hranici 1000 vítězství v kariéře. Talgado se již na českém území neukázal a další vítězství do sbírky nepřidal, z pěti zahraničních startů si zapsal pátou příčku v Listed kategorii ve Francii. V roce 2012 byl jako plemeník přesunut do Kazachstánu.

2011

Roli favorita 91. Českého Derby splnil lehký vítěz Velké červnové ceny Roches Cross, který v polovině cílové roviny převzal vedení a v čase 2:30,31 uhájil náskok tří čtvrtin délky před čtvrtým z téhož trialu, podél bariéry útočícím Averem. O dvě a půl délky třetí finišoval Rocky of Gracie, jenž následně v červenci získal triumf ve Slovenském derby. To se v Bratislavě Roches Crossovi nepovedlo, ale po odpočinku se vrátil vítězně na chuchelskou dráhu v zářijové Velké ceně Prahy CK Martin Tour. Trenér Josef Váňa slavil druhé vítězství v Českém Derby, žokej (trojnásobný šampión) Jan Rája se vysněné mety dočkal, při devátém pokusu, poprvé, stejně jako majitel stáje Jasna pan Miroslav Nesládek. Roches Cross, podobně jako o dva roky dříve Age of Jape, pokračoval nejprve v úspěšné rovinové kariéře a následně se mu dařilo i nad skoky, v roce 2017 zvítězil v Gran Corsa Siepi Nazionale.

2012

Favoritem 92. Českého Derby byl do té doby neporažený slovenský host Move Your Vision, ale poprvé v kariéře našel přemožitele. V cílové rovině se čelo dostihu vyrovnalo a za triumfem mohla zamířit dobrá polovina startujících. To už však vnějškem dráhy z hloubi pole akceleroval Kadyny a na jeho zrychlení nestačil nikdo, vyhrál jistě o dvě a čtvrt délky v čase 2:30,76. Pro majitele Jiřího Posáda, který do hnědáka na dražbě investoval 160 tisíc eur, to bylo vůbec první rovinové vítězství jeho stáje Monte Negro, vzniknuvší jen o rok dříve! Kadyny jarními výsledky zůstal za očekáváním, a tak byl nabízen v kurzu 20:1, jenže jeho trenér František Holčák znovu dokázal, že na vrchol sezóny umí koně připravit, změnil jezdce i taktiku a mohl slavit již své šesté vítězství v Českém Derby, kterým vyrovnal historický rekord Františka Vítka a Jaroslava Maška. Naopak prvního triumfu se v tomto dostihu dočkal dlouholetý člen domácí žokejské špičky Jiří Chaloupka. Jen půl délky za druhým Move Your Vision finišoval na třetí příčce My Afantou. Kadyny pak skončil šestý v červencovém Slovenském derby a v dalších třech startech do konce sezóny obsadil "bronzový" stupínek (český St Leger, Velká cena českého turfu a rakouský St Leger), dalšího triumfu v kariéře již ale nedocílil.

2013

V roce 2013 se České Derby muselo podruhé ve své historii přesunout mimo chuchelské závodiště, které postihla povodeň. Na mosteckém Hipodromu se vítězem stal jediný valach v listině vítězů Českého Derby Mister Aviation, jenž do dostihu odstartoval jako nezvítězivší kůň s kurzem 16:1. Stáj Monte Negro majitele Jiřího Posáda tak podruhé vyhrála nejprestižnější klasickou zkoušku, slovenský žokej Ján Havlík se v Českém Derby, po triumfech v rakouském a slovenském, prosadil premiérově. Nový trenérský rekord v počtu vítězství vytvořil František Holčák, který odsedlával již svého sedmého držitele české modré stuhy. Mister Aviation v dramatickém duelu po tuhém boji o hlavu zvítězil před dalším valachem Talarem a dosáhl prvního a zároveň nejcennějšího triumfu své kariéry. Dvě a půl délky zpět se k překvapivé třetí příčce posunul outsider a jediný zástupce domácího chovu na startu Taggerton. Vítěz dosáhl solidního času 2:31,97, jímž zaostal o 1,47 sekundy za rekordem mostecké dráhy. Zbylé dva sezónní starty absolvoval Mister Aviation už na pražské dráze, kam se dostihy vrátily počátkem září – na scéně St Leger finišoval třetí a ve Velké ceně českého turfu čtvrtý. V další kariéře však dosáhl jen dvou menších vítězství na proutěných překážkách.

2014

Spolufavority 94. Českého Derby byli v dosavadních dvou startech neporažený Honzik Chipera a stříbrný z Velké jarní ceny Cheeky Chappie a tito dva také v závěru svedli strhující duel o vítězství. Honzik Chipera se v polovině cílové roviny ujal vedení, ale silným finišem z konce pole se na něj Cheeky Chappie dotáhl a v čase 2:33,88 jej nakonec o krk porazil. Stal se tak třetím po sobě jdoucím vítězem stáje Monte Negro majitele Jiřího Posáda, ale na rozdíl od předchozích dvou byl v přípravě syna trenérského rekordmana Derby Františka Holčáka Radka, pro kterého šlo o premiérový zisk modré stuhy. Jiří Chaloupka stál u všech tří triumfů stáje Monte Negro v Derby: o dva roky dříve zahájil sérii v sedle Kadynyho, pak v Mostě představoval největší nebezpečí pro Mistera Aviation, když mu Talarem podlehl jen o hlavu, a nakonec v sedle Cheeky Chappieho získal své druhé Derby. A zatímco o prvenství svedli boj nejvíce tipovaní aktéři, délku a čtvrt za nimi dvojice na třetí a čtvrté příčce byla naprosto nečekaná. Bronzový stupínek obsadil 100:1 startující Vainakh, o délku a půl dále si pro čtvrtý honorář a majitelskou prémii docválal zástupce českého chovu, 40:1 nabízený Love Me, jenž o měsíc později vyhrál Derby na Slovensku. Cheeky Chappie opanoval i srpnový pražský St Leger a v Bratislavě finišoval čtvrtý ve Slovenském derby a tamním St Leger. I on následně zamířil na skoky a stejně jako jeho předchůdce zaznamenal pouze dvě výhry v menších dostizích přes proutěné překážky, nicméně dosáhl i na třetí příčku v Gran Corsa Siepi D’Italia.